KızlarBiliyor

Hacamat Faydalı mı Zararlı mı

Hacamat Faydalı mı Zararlı mı

Geleneksel tıp tedavilerinden birisi olan Hacamat Faydalı mı Zararlı mı? Hacamat yaptırmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken olaylar. Kimler hacamat yapabilir ve hacamat tedavisi ne şartlarda yapılır? Hacamat yaptırmak sünnet midir? Peygamberimiz neden hacamat yaptırdı? Hamile bayanlar hacamat yaptırabilir mi? Çocuklara hacamat yaptırmanın zararı var mıdır? Hacamat ne işe yarar? Hacamatın yan etkileri var mıdır varsa nelerdir?  Hacamat sonrası oluşabilecek yan etkiler ve hacamat tedavisinden sonra nelere dikkat etmek gerekir? Hacamat tedavisi ile ilgili tüm merak ettiğiniz soruları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hacamat Nedir?

Geleneksel tedavi yöntemleri arada en bilindik ve en çok kullanılan yöntemlerin başını hacamat (kupa terapisi) çekmektedir. Vücudun belirli bölgelerinin jilet veya neşter yardımı ile küçük çizikler oluşturulması ve bu bölgeye yerleştirilen kupalar ile pis kanın vücuttan atılması. Bu işi yapacak olanların muhakkak bu konu hakkında eğitim alması ve belge sahibi olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Hacamat yapılacak olan mekanın hijyeni ve bu işlem için gerekli bilgi sahibi olunması hayati önem taşımaktadır. İnsanların şifa bulmak için gitti bu işlem esnasında mikrop kapması veya başka bir hastalık kapsamı olasılıklar arasındadır. Bu neden ile bu işlemi yaptıracak olanların merdiven altı diye tabir edilen yarlarda bu işlemi kesinlikle yaptırmaması tavsiye edilmektedir.

Hacamat Ne Zaman Yapılır

İnsanların şifa bulmak için yaptırdığı hacamat tedavisini belirli dönemlerde yaptırmanın daha fazla etkili olduğu belirtilmektedir. Ayın durumuna göre farklı tarih aralığında yapıldığında daha fazla etkili olduğu belirtilmektedir. Bunun ile birlikte Son bahar aylarında yapılmasının çok daha fazla yararı olduğu da belirtilmiştir. Hacamat Faydalı mı Zararlı mı diye araştırma yapanların bir çoğu hacamatın sünnet mi değil mi sorusu da sorduğu görülmektedir. Bu tedavi yönteminin ilk olarak ne zaman başladığı bilinmemek ile birlikte Peygamber efendimizin de yaptırdığı rivayet edilmektedir. Özellikle zehirlenme olaylarına karşı o dönemde yapılan en etkili tedavi yöntemi hacamat yaptırmak olarak bilinmektedir. Zehirlenme olaylarında kalp bölgesinde yapılan hacamatın zehirli kanın kalp ile birleşmesini önlediği belirtilir. Ayrıca bazı kaynaklara göre peygamberin Miraç olayını yaşadığı gece Cebrail tarafından hacamatın faydalarının kendisine anlatıldığı da bir çok kaynakta geçmektedir.

Hacamat Ne Zaman Yapılır

İnsanların farklı zamanlarda ve farklı bölgeler için yaptırabileceği hacamatın kesin olarak şu zaman aralığında yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Sizde bu tedavi yöntemini kullanmak istiyorsanız bu işi yapacak olan uzman kişi ile iletişime geçerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Hacamat Kimlere Yapılır Kimlere Yapılmaz

Alternatif tedavi yöntemleri arasında bulunan hacamatı yaptırmak isteyenlerin bir kaç olaya dikkat etmesi gerekmektedir. Aşağıda belirttiğimiz rahatsızlığı olanların hacamat tedavisinden uzak durması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir;

  • Kanser tedavisi gören hastalar
  • Diyalize giren hastalar
  • Radyoterapi tedavisi gören hastalar
  • Organ nakli olan kişiler
  • Kan seviyesi düşük olan kişiler
  • 65 yaş üzerinde olanlar
  • Hamile olan bayanlar (hamileliğin ilk 3 ayı ile son 3 ayında hacamat yapılmamalıdır)

Çocuklara Hacamat Yapılır mı?

Hacamatın uygulanması ile ilgili resimlere bakanlar bu işlemden korkabilirler. Vücuduna küçük çizikler atılması ve bu çiziklerden kan gelmesi bir çok kişinin bu işlemden korkmasına neden olabilir. Fakat günümüzde İslam ülkelerinin hemen hemen hepsinde bu işlem sünnet olduğu ve Peygamberin tavsiyesi nedeni ile geleneksel bir hal almıştır. Özellikle İran da neredeyse bütün çocuklara hacamat tedavisi yaptırılmaktadır. İran’da yapılan araştırmalarda hacamat yapılan çocuk ile yapılmayan çocuk arasında gelişim yönünde büyük farklılıklar olduğu saptanmıştır. Özellikle fiziksel gelişim, iştah açılması ve altını ıslatma olaylarında büyük farklılıklar oluştuğu belirtilmektedir. Bu işlemi yaptırmak isteyenlerin çocuklarının bu yöntem için uygun olup olmadığını doktor kararı ile belirlemelerini tavsiye etmekteyiz. Bunun nedeni her çocuğun fiziksel ve ruhsal yapısının aynı olmamasıdır.

Hacamat Öncesi ve Hacamat Sonrası Beslenme

Hacamat yaptıranlar beslenme konusunda bu işlemi yapan kişi tarafından uyarılmaktadır. Özellikle hacamat yaptırmadan önceki 24 saat ve bu işlemden sonraki 48 saat belirli ürünleri tüketmemek yararlı olmaktadır. Hayvansal gıdalar olarak bilinen bu ürünlerin vücutta işlenmesi vücudu yorduğundan dolayı tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca hacamat yaptıran kişilerin en az 24 saat duş almamaları tavsiye edilmektedir.

Hacamat öncesi ve hacamat sonrası beslenmenin yanında bir çok kişi yapılan bu işlemden sonra bir iz kalıp kalmadığıdır. Hacamat yapılacak olan bölgede yapılan çizikler bir kaç gün sonra düzelmekte olup hiçbir iz kalmamaktadır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.